Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17

Thread: LW 2020.0.2 no backdrop color or backdrop image visible in layout (MAC)

  1. #1

    LW 2020.0.2 no backdrop color or backdrop image visible in layout (MAC)

    I've yet to be able to use LW 2020 in my workflow because of just general weirdness and odd changes.

    Why can I no longer see my chosen backdrop image or backdrop color in the VPR or renders? That seems like a silly thing to forget to fix.

    Every render has a black backdrop. Welcome to the year 2020.

  2. #2
    So apparently after spending an hour scouring panels, it seems like you have to create a "visible to camera" environment light for the backdrop image or backdrop color to be visible to the camera. That is so odd.

  3. #3
    TrueArt Support
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Poland
    Posts
    8,263
    You need to add Light Type Environment in Light Properties to be able to see Backdrop even with flat color?
    If so, fill bug report.
    On Windows I can immediately see Backdrop in fresh newly made scene in LW 2020.

  4. #4
    ack ack Markc's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    England
    Posts
    1,612
    Likewise, a default scene on Mac shows backdrop.
    cwarden: The new approach with LW2020 is to have an env light, that is just the new workflow.
    Mac Pro (2010) OSX 10.14 RX580 Pulse LW2020 CSculpt NMotion
    (plugins: LWCad 2020, TFD 1443, Syflex 2018, StarPro 2020, ExrTrader 2020, Ubercam 2.0, Daz Mocap, DP Light 2020, Quadpanels 1.5)

  5. #5
    But the benefit of the new Environment light is that you can have multiple backdrops for that light. One Environment light can now contain many instances of, say, Textured Environment. Each can have a different HDR image assigned to it. Then you can just toggle them on or off for different lighting conditions and background images. Very quick.

    If an Environment Light has "Use Global" checked (default), then it will use what you have set up in the Backdrop Editor as the image/environment. Unchecking it allows each Environment light to use its own image/environment setup.

  6. #6
    Electron wrangler jwiede's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    7,115
    Quote Originally Posted by Sensei View Post
    You need to add Light Type Environment in Light Properties to be able to see Backdrop even with flat color?
    If so, fill bug report.
    On Windows I can immediately see Backdrop in fresh newly made scene in LW 2020.
    Actually, I just tested, and if you save a scene from LW2019.1.5 with, say, Textured Environment as backdrop (with loaded image) visible in VPR, then reload the same scene in LW2020.0.2, VPR in LW2020 shows black.

    LW2020 does not appear to properly create/config the needed env light with loaded LW2019 (maybe also LW2018) scenes, even in LW2020.0.2, at least on Mac. It's definitely a bug, and OP should report it.
    Last edited by jwiede; 08-03-2020 at 12:45 PM.
    John W.
    LW2015.3UB/2019.1.5 on MacPro(12C/24T/10.13.6),64GB RAM, NV 980ti

  7. #7
    Yeah but if you go open the Background tab and select Texture Environment from the dropdown and double click it open it should be there and set up, was last time i did this, 2020 doesn't know how you want to use it ie: BG or Environment Light so it leaves it off I guess, have difficulty calling it a bug, user lack of troubleshooting skills, possibly

  8. #8
    Quote Originally Posted by gerry_g View Post
    user lack of troubleshooting skills, possibly
    You seem like a very pleasant person. Thank you for bringing your sparkling personality to my thread.


    As Jwied had guessed, I was opening a 2019 scene and had not really used 2020 yet.

  9. #9
    I took a scene fro 2015.3 and opened it in 2020.0.2, the original had an iSBL backdrop in it ie: a jpeg mapped to a sphere and an HDR mapped to Texture Environment in spherical mode, when I loaded it into 2020.0.2 and did the conversion by letting it write a new scene and put it in a new folder everything was present and correct, the HDR was still in Texture environment and its setting were correct, the jpeg was still mapped to the sphere.All I had to do was add an Environment Light and decide if I wanted it to use the HDR in Texture Environment or use something else, If there was anything you could remotely call a bug it was that some of the area lights in the scene had their axis flipped, despite being orientated correctly in the original 2015.3 version, which meant I had to go trouble shoot what had happened.

  10. #10
    Quote Originally Posted by gerry_g View Post
    which meant I had to go trouble shoot what had happened.
    So did I sunshine.

  11. #11
    Registered User ianay's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    glasgow
    Posts
    176
    Im having exact same issue.. total nightmare.
    Black background on VPR and render on a scene created from 2019

    Thanks for posting this as I thought it was just me and was going to ask what to do on this forum, but you let us know already
    Last edited by ianay; 08-20-2020 at 12:46 PM.

  12. #12
    did you add an environment light and make sure it was using the backdrop or texture environment, whichever of the two you were using in the 2019 version

  13. #13
    Registered User
    Join Date
    Jan 2018
    Location
    Norway
    Posts
    50
    Sometimes I use the built in fog when working on landscape scenes, it blends nicely whatever the backdrop with the geometry. It doesnt work anymore as the visible to camera functionality of env light is not "seen" by the old fake fog engine. That is a shame that traditinal backdrop without envirolight can also be used alongside the new way.

    So something gained and something lost

    M

  14. #14
    Registered User
    Join Date
    Jan 2018
    Location
    Norway
    Posts
    50
    ..Or perhaps nothing gained? as you also before could have multiple backdrops on the same envirolight. the envirolight scans whatever the backdrop anyway and the old backdrop panel allowed for many version of backdrop to be toggled on and off.

  15. #15
    Quote Originally Posted by Mats Andersen View Post
    Sometimes I use the built in fog when working on landscape scenes, it blends nicely whatever the backdrop with the geometry. It doesnt work anymore as the visible to camera functionality of env light is not "seen" by the old fake fog engine. That is a shame that traditinal backdrop without envirolight can also be used alongside the new way.

    So something gained and something lost

    M
    The backdrop fog works the same way it always did in LW. If I have a backdrop image or a backdrop gradient, it will be used as the fog color over my scene. Just be sure to check "Use Backdrop" in the Render Properties > Volumetric tab.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •