Page 1 of 34 12311 ... LastLast
Results 1 to 15 of 510

Thread: LW 2018 Comments/Opinions

  1. #1
    Engineer/Entrepreneur Sekhar's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Pasadena, CA
    Posts
    2,124

    LW 2018 Comments/Opinions

    Guys, I thought I'd open a thread for feedback from folks who are trying 2018. Let me start with: how does the metallic work? I'm trying to control tint with 100% metallic, and no matter what I do, it colors it with the "color" setting. Shouldn't PBR allow 100% metallic to render without any diffuse color?

    Also, I'm not able to resize the object properties window.

    I'm liking the changes in UI that I'm seeing so far!

  2. #2
    Super Member
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    USA
    Posts
    493
    Anyone installed the MacOS trial yet? I downloaded the trial but installer says it is damaged and will not run.

    I tried downloading multiple times and it still will not run, so it looks like MacOS trial is corrupt.

  3. #3
    Is it possible to change viewport orbit from turntable to trackball in modeler?

  4. #4
    Engineer/Entrepreneur Sekhar's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Pasadena, CA
    Posts
    2,124
    Yes, multiple people are reporting of issues with the file. Really sorry about, must be frustrating, hope they fix it quickly. I didn't have any issues on Windows.

    BTW, WRT to my question above, here are my settings and render. Messing with Specular and Specular Tint isn't making a difference.

    Click image for larger version. 

Name:	Capture.PNG 
Views:	352 
Size:	471.4 KB 
ID:	138998

  5. #5
    Registered User Wickedpup's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Under the bed
    Posts
    401
    Quote Originally Posted by jperk View Post
    Is it possible to change viewport orbit from turntable to trackball in modeler?
    AFAIK it isn't something that has been implemented i LW2018 so the answer is no.

  6. #6
    Quote Originally Posted by Wickedpup View Post
    AFAIK it isn't something that has been implemented i LW2018 so the answer is no.
    thanks no biggie

  7. #7
    Super Member Kryslin's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Prescott, IA
    Posts
    1,527
    My first impressions...
    Gonna take some getting used to. Some things have moved around. I can see tutorials on how to optimize your render options for speed.
    FiberFX is both familiar, and yet, not. As I opened, gonna take some getting used to.
    --------
    My Scripts for Lightwave
    Intel Core i7 960 @3.20 Ghz, 24 GB ram, EVGA 6GB GTX980Ti "Classified" driving 2 x HP LA2405.

  8. #8
    Lava Lamp Technician 3D Kiwi's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Sydney, West Island of New Zealand
    Posts
    614
    First crash rendering two balls and a plane. Awesome!

  9. #9
    Goes bump in the night RebelHill's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    jersey
    Posts
    5,771
    Quote Originally Posted by Sekhar View Post
    how does the metallic work? I'm trying to control tint with 100% metallic, and no matter what I do, it colors it with the "color" setting. Shouldn't PBR allow 100% metallic to render without any diffuse color?
    Metallic does have no diffuse colour... but that's not the same as having no specular colour...

    See here...

    LSR Surface and Rendering Tuts.
    RHiggit Rigging and Animation Tools
    RHA Animation Tutorials
    RHR Rigging Tutorials
    RHN Nodal Tutorials
    YT Vids Tuts for all

  10. #10
    Quantum Mechanic danielkaiser's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Riverside CA
    Posts
    1,060
    In Layout, I'm able to select objects, camera, and lights. But unable to move or scale (respectively) selected items, also can't move the timeline with the mouse.


    Win 10
    Daniel Kaiser

    "A mistake is always forgivable, rarely excusable and never acceptable." Robert Fripp

    AMD Phenom II x6 3.2
    Win 7 Pro x64
    8gig Ram
    Nvidia 640 GT 2Gb
    LW 11 x64

  11. #11
    Lava Lamp Technician 3D Kiwi's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Sydney, West Island of New Zealand
    Posts
    614
    Reflections from a background image do not show in the Principled shader until you switch the shading model from photoreal to cell and then back to photoreal???

  12. #12
    Engineer/Entrepreneur Sekhar's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Pasadena, CA
    Posts
    2,124
    Quote Originally Posted by RebelHill View Post
    Metallic does have no diffuse colour... but that's not the same as having no specular colour...

    See here...

    Thanks, but as I said changing the Specular and Specular Tint isn't making any difference. My understanding of PBR was that the Metalling (AKA Specular, if you will) has no diffuse color but can be assigned a tint (which could be same as the diffuse color or different, but controllable regardless). E.g., a gold plate in a green ambient lighting should reflect green but have a gold tint. First of all, I see a Specular AND a Metallic setting here, which itself is confusing. But more importantly, once you set Metallic as 100%, setting Specular to 0% or 100% (or changing the Specular Tint %) has no real effect on the render that I see, which is what I'm trying to understand.

    I see the same issue (if it is really an issue or something I'm missing here) in your video at 5:55, where nothing really changed when you reduced the Specular Tint to 0%.

    - - - Updated - - -

    Quote Originally Posted by danielkaiser View Post
    In Layout, I'm able to select objects, camera, and lights. But unable to move or scale (respectively) selected items, also can't move the timeline with the mouse.


    Win 10
    I had the same issue till I realized I was using tablet whereas the input was set to mouse. If you're using mouse, I'd double check it's set to mouse in options.

  13. #13
    Super Member Kryslin's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Prescott, IA
    Posts
    1,527
    ...And I think I have a very minor bug: Image reconstruction filter on the render display viewport appears to be stuck on classic, even though I've gone into render buffer panels and set "Mitchell" on the two default render buffers.

    Never mind, it appears to have unstuck itself.
    Last edited by Kryslin; 12-31-2017 at 07:10 PM.
    --------
    My Scripts for Lightwave
    Intel Core i7 960 @3.20 Ghz, 24 GB ram, EVGA 6GB GTX980Ti "Classified" driving 2 x HP LA2405.

  14. #14
    Registered User
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    London UK
    Posts
    63
    Quote Originally Posted by RebelHill View Post
    Metallic does have no diffuse colour... but that's not the same as having no specular colour...

    See here...



    Thanks for that very helpful simplification of the shader process. Probably saved me several weeks (at least) of testing things out by putting it all into a much more focused perspective which I find really easy to grasp. As always, your videos have a wealth of information which rewards repeated viewing.
    A very happy new year to you, and everyone as well.

  15. #15
    Engineer/Entrepreneur Sekhar's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Pasadena, CA
    Posts
    2,124
    I'm confused with the noise...looks like it's a lot more nuanced now in 2018 (and less brute force, so I guess that's good). But, I just can't get rid of noise in this simple setup with a ball and only an image environment (no light). The alpha map is pristine, so per the docs it's not the Alpha noise and likely Diffuse Indirect, but increasing camera samples (and reducing threshold) isn't helping. Looks like it's going to take a little time getting used to the workflow, hopefully not too much.

    Click image for larger version. 

Name:	Capture.PNG 
Views:	177 
Size:	828.4 KB 
ID:	139002

Page 1 of 34 12311 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •