Results 1 to 10 of 10

Thread: Lightwave 9.6 and Bones from object.

  1. #1
    Registered User ivanze's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    South America
    Posts
    622

    Lightwave 9.6 and Bones from object.

    I'm following the rollertrain tutorial by proton, and there is no way that bones from object work with my boxes. I'm doing everything I see there. Is there some bug in LW9.6 and Bones from object??

  2. #2
    Registered User
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Ghana West Africa
    Posts
    845
    You are not alone on this man, i had the same problem and thought i wasnt doing things right, so maybe like you said its some kinda bug or something.
    Has anybody else here experienced this?

  3. #3
    Almost newbie Cageman's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Malmö, SWEDEN
    Posts
    7,650
    Please post a scenefile+objects. It would make it much easier to troubleshoot, since it could be a number of reasons.
    Senior Technical Supervisor
    Cinematics Department
    Massive - A Ubisoft Studio
    -----
    Intel Core i7-4790K @ 4GHz
    16GB Ram
    GeForce GTX 1080 8GB
    Windows 10 Pro x64

  4. #4
    Registered User ivanze's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    South America
    Posts
    622
    I recreated the same scene in LW 9.3 and it worked perfect. There is something going on with LW 9.6 and Bones from object I think. Here is the scene.
    Attached Files Attached Files

  5. #5
    Super Member SplineGod's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Hastings, New Zealand
    Posts
    7,731
    Heres the way I do it.
    I used the free trailer plugin from dstorm to animate a thin segmented ribbon of polys along the path of a null object. The ribbon follows the path and deforms to it.
    2. Once the ribbon object is animated mdscan it using clothfx to scan motion of the mdscan plugin.
    3. Hardlink the roller coaster to the ribbon object. Heres the result:
    http://www.3dtrainingonline.com/exam...er_coaster.mov

    In modeler I used the same spline to:
    rail extrude the tracks
    rail clone the ties
    create a motion path for the null in layout.

  6. #6
    Registered User ivanze's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    South America
    Posts
    622
    Thanks Splinegod. I like the way you did that, but I'm helping a friend that made a lot of bones in 9.6 to bend a highway around a sphere and he doesn't want to bend them again. Funny thing is that I exported this scene from 9.6 as 9.2 and imported it in 9.3.1 and the moment it loads it works as it should. He'll try to do that too. Thanks for the help!!

  7. #7
    Super Member SplineGod's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Hastings, New Zealand
    Posts
    7,731
    You can still use the same or similar technique.
    Once the object is in the right position use Save Transformed to save out a new object in the new position.

  8. #8
    Registered User ivanze's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    South America
    Posts
    622
    Anyway, it looks like a bug. If someone can post it in the LW 9.6.1 Open beta, please do it with this scene.

  9. #9
    Almost newbie Cageman's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Malmö, SWEDEN
    Posts
    7,650
    Ok... I just loaded the content up. Here is what is missing; Use Morphed Positions.

    To activate that, you select anyone of the bones in the rigged mesh and enable Use Morphed Positions. This will allow the second object to be morphed through the bonechain of the first mesh.

    So, no... it is not a bug.
    Senior Technical Supervisor
    Cinematics Department
    Massive - A Ubisoft Studio
    -----
    Intel Core i7-4790K @ 4GHz
    16GB Ram
    GeForce GTX 1080 8GB
    Windows 10 Pro x64

  10. #10
    Registered User ivanze's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    South America
    Posts
    622
    Cageman: You are right!!! Thanks a lot man, there were some old threads about this but never this answer. It looks like 9.3.1 has that on by default. Thanks again!!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •