PDA

View Full Version : Frustrating character-rig-problem!



White Knight
02-04-2004, 07:18 AM
I have set up a finished (or so I thought) character-rig.
The bones already have IK, weightmaps and recorded rest-positions and so on...
(Skelegons/Bones in seperate layer if it has any importance)

Now I came to realize that I need to move her body slightly backwards so that it is in perpendicular (straight under) her head.

I'm new to character-rigging and I came to realize that there are three options.

A. Moving the body in MODELER - But then her bones won't follow.
B. Moving her body in LAYOUT - But then her bones won't follow either.
C. Moving her BONES in Layout - But then I get the error on the picture below.

What is the best way to do this?


Her body needs to be moved slightly backwards:

http://www.miracles-inc.com/Blossom - Bones-move 1a.JPG

(This is what it looks like when I try to move the BONES):

http://www.miracles-inc.com/Blossom - Bones-move 1b.JPG

eblu
02-05-2004, 09:04 AM
owch.
white,
its never a good idea to do it with the bones. adjust the model in modeler, and if you have to re-rig, then you have to re-rig. At least you avoid big problems down the road.

Dodgy
02-05-2004, 09:31 AM
Move the body back to where you want it in modeler.
Then, if you're going to move the bones to match the new body position, deactivate the bones (select them and press ctrl-r), select just the parent and move that. The children will follow and not space out like it has on yours. Finally, 'rest' them (press 'r') and they should move the mesh again.

White Knight
02-05-2004, 03:37 PM
Thanx both of you!

Dodgy: Excellent answer. It took me quite some time, headaches and asking around to find it out but what you so brilliantly summarised was exactly what did the trick in the end.

Now I've bumped into another problem but I'll post that tomorrow. :p

Dodgy
02-05-2004, 04:46 PM
Post it now, it'll give me something to think about overnight :)

GIMME SOMETHING TRICKY!!!!

<gotta lay off the milkshake....>

White Knight
02-05-2004, 05:05 PM
Okay I'll make an attempt to explain what happens...

As you can see on the topmost picture above, I have forgotten to draw a bone in her head (or actually I didn't think I would need it at the time).

Anyway, now I have to add a bone in her head somehow.
I started out by trying to -draw- a bone in Layout but then I got this message:
'The object's rotration and scale should be reset before drawing bones.'

...and basically I don't quite understand what that means. :p

So then instead I just -added- a bone (without -drawing- it) and somehow that seemed to work. I positioned it in her head but then when I activated this head-bone her head freaked out and turned tiny and squashed.

These things are starting to drive me nuts! :p

Lucky to have guys like you around.
:D

White Knight
02-06-2004, 12:40 PM
Please disregard my above question.
I found a way to add a bone without scewing things up:

In Modeler I copied all my "old" Skelegons into a temporary layer. Then I drew out my new head-Skelegon in my (now empty) Skelegon-layer in Modeler.
Then in Layout I just converted this one Skelegon into a Bone.

When this was done I just returned to Modeler and pasted back all "old" Skelegon into my Skelegon-layer to keep things neat and tidy! :o)


Thanx for helping out!

/White Knight