PDA

View Full Version : Rollercoaster



joseba
08-17-2015, 01:04 AM
Hi wavers! I am trying to make a rollercoaster in layout.
I have found dpkit spline deformer to be the best solution so far, but i canīt do the magic on the animation side.
The nodal defomation is ok, but to how to make the "wagon" follow the rail?
I am trying with dpkit spline deformer inside nodal motion but only position, not rotation.
Anyone?

joseba
08-17-2015, 01:19 AM
This is my "position only" motion nodal setup.
129295

lertola2
08-17-2015, 05:37 AM
I don't know anything about dpkit spline deformer but I would think Lightwave's spline control would be perfect for animation of a roller coaster. Around 4 minutes into this video there is an example of moving items along a spline: https://www.youtube.com/watch?v=kHAtN-gpyh8

dpont
08-17-2015, 05:48 AM
In a Motion context,
you should use the Covered Distance or the Covered Percent input.

Denis.

joseba
08-17-2015, 07:04 AM
Thank you Denis. I will try.
To Lertola2: the "problem" about native spline is that it is not a deformer, you need bones to modify the mesh.

jeric_synergy
08-17-2015, 12:45 PM
??? It sounds like you're mixing "motion" and "deformation" --'follow the track' would imply motion, not deformation.

joseba
08-17-2015, 03:25 PM
I am trying to do both. The spline deforms the rail and drives the motion of the wagon.
Denis, i have tried the covered distance and covered percent without success. I will post a compressed content as soon as i can.
Thank you.

dpont
08-18-2015, 12:13 AM
129306

Denis.

joseba
08-18-2015, 01:58 AM
It works!
Thank you very much Denis, your plugins are a must to every lightwaver around.
Do you think dpinstancer can use the same spline to instance the rail sleepers?

dpont
08-18-2015, 02:06 AM
...Do you think dpinstancer can use the same spline to instance the rail sleepers?

Yes, at least in the DP Instancer node editor,
may be in the native Instancer too.

Denis.

jeric_synergy
08-18-2015, 10:43 PM
joseba, you may also find out this video to be useful:

https://www.youtube.com/watch?v=gCVneRb141I&index=16&list=PLTds3QePYrWEWipwKkLmyNT4Tf_JTigM2

I think some features have been added to Spline Control since its recording: I believe you can both Import a Modeler Spline , and Export a Spline TO LWM. These features have been IIRC added via scripting.

joseba
08-19-2015, 01:37 AM
Thank you jeric. Rebelhill videos are a treasure, sure.
Now i have a native spline deforming-instancing-animating working rollercoaster and a dpkit spline deforming-animating but not yet instancing one. The deformation in the last one is far better (smother) but i can not instance along the spline.

dpont
08-19-2015, 03:40 AM
...but i can not instance along the spline.

Basically it works almost like in Motion node editor,
using one of the two 'Covered' input,
except that you need probably to insert an Instance Info node
for offsetting instance placement along the spline,
but depends of your scene.

Denis.