PDA

View Full Version : Zbrush FiberMesh to Fiber FX (cumbersome way to do it but it works)



moussepipi2000
02-13-2012, 06:25 PM
hi everyone, i finally found a way to export the fibermesh to ffx guide. (based on boris goreta technique)

http://forums.newtek.com/showthread.php?t=125445&highlight=fiber+mesh

here the steps

1 - Create your fiber mesh in zbrush (you have to know exactly the number of fiber you have created,and better to avoid volume, just quad hair is better)(in my example i have created 50000 guides) then enable Fiber UV.

2- export to OBJ

3- Open in lightwave . open the Fiber UV and delete one vertical side of the vertex in the UV MODE (then it will remain only 2 points poly )

4- open the obj in text application and keep only the vertex information
i.e. v 0.124 1.253 5.236

delete ALL the other text.

5- create a new object in modeler and lunch fiber fx and create the same kind of guide (in my case it was a 3 edges guide. and in the guide number of ffx enter the zbrush value of the guide ( in my case it was 50000)

6- save as OBJ

7- open the ffx obj and delete all the informations of vertex

i.e. v 0.124 1.253 5.236

keep only the text from the first

g group_Fiber_Default_Fixed
usemtl Fiber_Default_Fixed
s off
p 1/1
g group_Fiber_Default
usemtl Fiber_Default
s off
l 2/2 1/1
l 3/3 2/2
l 4/4 3/3

until the end.

8- copy the whole block and copy at the end of the previous modifier Zbrush obj

9 open in lightwave

10 render in FFX !

here the result.

moussepipi2000
02-13-2012, 08:01 PM
really LOVE it!

I hope the FFX banding pattern will be fix in final lw 11!

VermilionCat
02-14-2012, 04:19 AM
I'm wondering why Strand Maker in modeler doesn't work for fiber obj. FiberMesh seems great but so far I cannot use it because of it. Is this the only way to use it? Edit text files???

moussepipi2000
02-14-2012, 05:40 AM
in my test ,strand maker made a one point poly at each edge but we only need one at the root.

for the moment i can rely on the wordpad.

its just a straight way to.do it so you will lose uv and weight.

VermilionCat
02-14-2012, 06:25 AM
in my test ,strand maker made a one point poly at each edge but we only need one at the root.

That's exactly it. LW11 can now solve this?

Darth Mole
02-14-2012, 06:29 AM
Sounds like some smart coder at Newtek could happily add this to the GoZ function?

moussepipi2000
02-14-2012, 07:19 AM
That's exactly it. LW11 can now solve this?

in the last beta, NO.

Gumby22don
02-14-2012, 09:04 PM
I believe Boris had a post on this exact topic, with video (to sasquatch, but appears to make 1pp at only one end, through selection of the UV points)

http://forums.newtek.com/showthread.php?t=125626&highlight=fibremesh

What does the notepad editing do that his video doesn't?

Don
have a great day

moussepipi2000
02-14-2012, 11:04 PM
SORRY ! i didnt check the video by boris. but where can i get the MAKE 1 POINT POLY script?

moussepipi2000
02-14-2012, 11:18 PM
FOUND IT ! hide in the modeler EDIT - EDIT MENU LAYOUT - search for make 1

it will show the make 1 point polygons script.

sorry