PDA

View Full Version : Video card for LW?



erich
10-19-2003, 10:06 PM
Hi

Can anyone recommend a good but inexpensive video card to use for LW. Your suggestions would be greatly appreciated.
Thanks.

hrgiger
10-19-2003, 11:10 PM
The best value for your money are the GEForce cards.

mattclary
10-20-2003, 05:43 AM
I second that.

TyVole
10-20-2003, 05:57 AM
In Digit #65, the GeForce FX5900 clearly beat some of the professional cards, including the top-of-the-line Wildcat, in their LightWave test.

Exper
10-20-2003, 07:16 AM
Agree!
nVIDIA GeForce cards are a very good choice for LW! ;)

erich
10-20-2003, 09:16 AM
Thanks guys for your advice. Any particular model that you would recommend. I need a really inexpensive one. Is the FX5200 any good and would their be much of a performance gain if I went to the FX 5600?

Thanks again.

Miles
10-20-2003, 09:24 AM
Out of curiousity was that a 5900 or 5900 Ultra? I'm looking to upgrade my GPU and might consider a 5900 because of a -little- more realistic price range. IMHO, no GPU is worth the prices they're asking for the 5900 Ultra's or ATI 9800 Pro's.

Thanks for any insight...

wozzyke
10-20-2003, 03:18 PM
The ultra as like in the latest ASUS graphics card stand for the double ammount of DDR ram on the graphics card, yes it is more expensive but I guess it is woth the money

MiniFireDragon
10-21-2003, 01:40 PM
Miles: Tom's Hardware www.tomshardware.com will tell you why the 5600 and 5800 are not what u want, if u are looking at them, then go for the GeForce4 ti cards.

mattclary
10-21-2003, 01:49 PM
Don't spend a ton of cash on a card on account of LightWave. Our fair lady is not impressed by high-end cards, she runs as smoothly on mid to low end as she does high end. LW does not appear to take full advantage of OpenGL.

Miles
10-21-2003, 02:35 PM
Thanks for the insight Matt! Good points and exactly what I was thinking with regards to continued LW7.5 life.

However, I'm still unclear IF I'll find something of LW8's features that will justify the upgrade either for client or personal project needs and SHOULD LW8 turn out to be the near future here THEN I'm wondering IF maaaaybe it will have any new code which would take advantage of the newer GPUs with the GFFX engine and/or DX9 attributes built into them, like the 5900? :confused:

A couple of 5900s (128MB DDR) seems to be in my maximum willingness to spend price point for a GPU. And your correct from what I've read as well the 5600s (even the newer 5600 Ultras) nor the 5800 Leaf Blowers don't seem to be worth the performance-to-cost ratio compared to the older GF4Tis for use with LW 7.5. The standard 5900 seems potentially okay performance wise and given an app with the right code might become a worth while investment. Again, I'm still unclear about fact from rumored reading... A 5900 Ultra maybe even better performance, if you're a gamer, but I'm not and personally don't agree with forking out that much for a GPU when for not much more one could add an extra render node. ;)

I guess when I saw this thread I was wondering if TyVole's earlier comment about the 5900 was indeed just the 5900 (128DDR) version or if they were really talk'n about the the 5900 Ultra (256DDR), which is out of my price range.

Also, it would be helpful to know for certain if NT has any plans to use any GFFX or DX9 code with LW8 so IF a future LW8 upgrade were to happen here I (and maybe others) looking for a new GPU taday would not be without use of those features should a GF4Ti route purchase based on current LW7.5 standings be made now. Hope all that made sense and I wasn't just rambling... :D

Best, Miles

Tonton1
10-21-2003, 03:20 PM
A side question : can you use an AGP 8x card on an AGP 4x MB ?

wozzyke
10-21-2003, 03:25 PM
I guees it is posible if the card is backwards compatible with AGP 4X.
Otherwise not, but I guess most cards are compatible.
Contact your dealer for that to be sure

mrunion
10-21-2003, 03:38 PM
If the AGP 8X card is a "pro" card, it may have the little extra connections at the bottom where the card fits down on the mobo. I know a pro card can sometimes have these and if the mobo doesn't have them, it probably won't work.