PDA

View Full Version : Array location



a sandwhich
08-20-2010, 05:23 PM
I am trying to make a spring like tube and i have already created a small portion of it that i hope to use the array tool to duplicate enoughtimes to make the full thing. When ever i try to do the array it puts the object right ontop of the next, while i want them to overlap a little so the ends will be touching and it will look like one complete spring. How would i do this?

Snosrap
08-20-2010, 05:58 PM
Well if you want to make a spring, use the lathe tool.

evenflcw
08-20-2010, 06:00 PM
Review the Array function GUI again. Set the Offset Type to Manual and set the offset to something that will give you the exact overlap you desire and need for the springs to connect naturally. (Delete the caps first though, so your mesh doesn't get non-manifold internal geometry).

Hopper
08-20-2010, 06:11 PM
Like Snosrap said .. Lathe tool is your friend.

Here's one of William Vaughan's awesome tutorials on the Lathe tool.
(includes the creation of a spring).

William Vaughan's Lathe Tutorial (ftp://ftp.newtek.com/multimedia/movies/w3dw/Lathe.mov)

And for animating the spring realistically, here is another one of William's tutorials on applying a weight map to a spring.

William Vaughan's Slinky Tutorial (ftp://ftp.newtek.com/multimedia/movies/w3dw/slinky.mov)

rkpdesign
08-20-2010, 06:13 PM
Posted today on LW plugin db...maybe the video mentioned will help u?

http://www.lwplugindb.com/