PDA

View Full Version : Spikey edges after catmull



SirPeterIII
03-20-2010, 09:04 AM
Hi,

Ive made a 2d image with the pen tool. Copied/pasted the image and used bridge. Made the whole into 1 poly.

Problem is when I try to add lines etc catmull doesnt do what I want. See pictures.

How to fix?

SirPeterIII
03-20-2010, 09:15 AM
Knife seems to work though.

UnCommonGrafx
03-20-2010, 09:54 AM
On occasion, pressing tab to turn off the subs is a good temporary fix for what might not be working with catmull.

Titus
03-20-2010, 11:08 AM
check if you don't have duplicated vertex, or edges.

JeffrySG
03-22-2010, 10:01 AM
also make sure you merge all points... do a merge operation.

jrandom
03-22-2010, 12:22 PM
You also might need to reset all your edge strengths to 0. This has fixed many SubD issues I've run into.

Wickster
03-22-2010, 12:27 PM
I believe it's a limitation on CC subs at the moment. To avoid such things, toggle the CC subs to modify its edge weighs, when your model is complete and there would be no more cutting, extruding and merging will be done.

avkills
03-22-2010, 03:03 PM
It is probably duplicate points as mentioned. I've run into that type of stuff quite often.

-mark

Paul Brunson
03-22-2010, 03:45 PM
yes duplicate points, two point polys, or even a quad on the inside of the model using those points will give a wierd look to sub-d's

I use cc-subd's constantly (even when the final model won't have sub-d's) to test and check for errors in the geometry because you quickly see what is not getting rounded and know where the problems are.

Nemoid
03-29-2010, 04:51 AM
the mere fact you can work directly in subpatch or CC, doesn't mean you have to do it the whole time. Considering how the cage mesh is layed out, is always welcome and helps you avoiding probs like this. :agree: