Results 1 to 12 of 12

Thread: Auto-launch previous session

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Indiana, PA
    Posts
    19

    Auto-launch previous session

    Hi, I recently overhauled our campus TV station utilizing a new Tricaster 460, running AE2. When you turn it on, it gets to the "select session" screen and starts counting down at the top from 15 seconds to select a session. If you don't select in time, it goes to the last session launched. We also have a 3 year old 860 running AE2 for sports production, but it goes to the select session screen and stops there. As a teaching facility, we have 4 sections of classes, plus 8-10 student produced shows, each with their own session. How do I turn off the countdown feature to auto-start the last session? Obviously with so many sessions people are ending up in someone else's session if they miss the window.

  2. #2
    'the write stuff' SBowie's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    The stars at night are big and bright
    Posts
    17,970
    This is the standard behavior now, sorry. I get why this bites you, and we'll consider it.
    --
    Regards, Steve
    Forum Moderator
    ("You've got to ask yourself one question ... 'Do I feel lucky?' Well, do ya, spammer?")

  3. #3
    Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Virginia
    Posts
    231
    I don't have experience with this and sadly have a new job that doesn't allow me to use Tricasters. but this seems a little crazy to me. Many facilities ( public access stations, schools, etc) have multiple users each with their own session. I guess it's not a big deal if it doesn't count down when you exit a session and go back to the home screen. I understand the appeal of this feature but this will cause too many problems for many users... IMO this needs to be an option or take it away.

  4. #4
    Registered User
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Indiana, PA
    Posts
    19
    Or at least have the option to disable it.

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Carrollton, Ga
    Posts
    330
    I have an easy fix. If you dont want it to auto connect at start you can always download something that is not whitelisted by Newtek. Maybe someone has another suggestion but if you added something that was OK but not whitelisted that will fix that problem. The countdown will still start after you hit the Ok button.

    I personally love the new feature as I use my MINI for mobile production each event. I plug it in, turn it on and it is loading the session while I get the mouse, monitor, keyboard and NDI sources loaded! Saves me a couple minutes each event. An option to disable it would be ideal though.

  6. #6
    'the write stuff' SBowie's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    The stars at night are big and bright
    Posts
    17,970
    I understand, believe me. I deal with multiple language sessions every week and often have to back out of, say, a Spanish session. This said, we add options/prefs with great reticence. Keeping it simple is in TriCaster's DNA. And really, wildfire 'proliferation of prefs' is antithetical to modern UI design.

    Obviously this requires us to come up with defaults that satisfy the vast majority. The fact that it's been this way for quite some time without anyone objecting (until today) suggests we're not all that far off the mark (not too surprising, since this was a very common feature request for years). That said, of course there are those who prefer the old approach. Bear in mind that if you're paying even a little attention on launch there is no issue; and if you do load the wrong session, you can back out and select another with a couple of clicks.

    All factors weighed, I'm not really sure we've got this wrong, but I appreciate the feedback and we will consider it.
    --
    Regards, Steve
    Forum Moderator
    ("You've got to ask yourself one question ... 'Do I feel lucky?' Well, do ya, spammer?")

  7. #7
    Registered User
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Indiana, PA
    Posts
    19
    A simple solution is to have the initial install default to auto-load the last session, but for users like us that have 15 sessions, have an option in the setup to defeat this. This way everyone wins. Surely this couldn't be too complex of a change in your build?

  8. #8
    Registered User
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Mass
    Posts
    2
    What is the status of this? This last-session-launched auto open "feature" really should have been an option. We have a TriCaster in an access TV studio with 18 sessions. Having the last session used launch automatically is absolutely useless to us. We have had issues where one crew member will fire up all of the equipment, and anther member comes over once the TriCaster is booted and sees the session open and assumes its the right session (not realizing it auto-opened). And then they start tweaking the session until they realize they're in the wrong session.

    Remember, these people aren't pros so i cant expect that they will pay attention to every detail. Most of our crews don't sit in front of the monitors watching the TriCaster load so they can wait for that magical 15-second window to make their session selection. They turn it on and then focus on other things, grab mics etc. (multi-tasking!). It just seems bizarre that this would be a non-optional feature in an upgrade called "Advanced Edition". I don't understand how auto-loading the last session is an "advanced" feature, especially for access stations. It just adds more steps to the process. The only people that may benefit from this auto-open would be TriCasters that have only a few sessions (which is why it should be an option). We have many weekly shows, why would we want Tuesday night's show session to auto-open on a Wednesday?

  9. #9
    Grizzled Veteran jcupp's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Bloomington, IN
    Posts
    1,514
    I'd prefer to be able to set a default template that auto creates a NEW session at startup. This way a new session starts automatically (so an existing session isn't damaged) but the system comes up in a known, but user defined state. Maybe it could do this only if you have a session named "Default Template". Otherwise it loads the last used session. This should make both camps happy and requires no preference settings of UI modifictaion.
    -Jeff


    My TriCaster Blog
    TriCaster Tally Lights

    Gear Used: TC1, TC 8000, TC 460, TC Mini 4i, 3Play Mini, 3Play 4800, TS 100, TS 4000

  10. #10
    Registered User
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Mass
    Posts
    2
    I agree with Jeff, auto launching a specified default session would be better. But only if auto launch could NOT be optional. If it has to be a mandatory feature, at least meet us half way. Due to increased complaints from producers at our station, I'm going to suggest they open a "generic" session after they close their session. That would make the last session opened be the generic one that we don't really care about. Little bit of an inconvenient workaround as it adds extra steps, but at least they will be able to protect their sessions.

  11. #11
    'the write stuff' SBowie's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    The stars at night are big and bright
    Posts
    17,970
    This implementation was an effort to fulfill longstanding requests without over-complicating things, and I think in a lot of settings it has done that; but I've opened a Fogbugz case to review the details to see if we can make it friendlier for those who find it a nuisance.
    --
    Regards, Steve
    Forum Moderator
    ("You've got to ask yourself one question ... 'Do I feel lucky?' Well, do ya, spammer?")

  12. #12
    UK based Live Production
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Solihull
    Posts
    656
    Hi Steve,

    How about a configuration area where these annoyances can be turned off/on. For example, we have teamviewer on all our tricasters and the message that appears constantly about installing external software never stops. Just a config option for this (and could grow to add other little things).

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •