Follow us on Facebook Follow us on Twitter Flickr Watch us on YouTube
Register
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 23 of 23

Thread: CG Challenge

  1. #16
    Registered User
    Join Date
    May 2004
    Location
    Vancouver, WA
    Posts
    1,153
    You might take a look at this old tutorial and ToasterScript file... I think it is exactly what you need.

    http://www.newtek.com/vt/tutorial_import.php

    Kris

  2. #17
    LiveSet Making Machine joseburgos's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    NYC
    Posts
    2,877
    Open the full sub title script document in Notepad. This is the one you have with all the dialog and double space between the two lines of text you have referenced in your post. Next open a new notepad and place them side by side. Now copy and paste the first two lines of sub title text onto the empty notepad (lets call it the left notepad the full script the right notepad) or the left notepad. Now do a save as and for ease of use, first create a new folder in your NewTek\Speededit2\effects\titles folder and name it sub titles. Then make a new folder in this folder and call it the project name (I like to keep things very organized). Now name the file st01 and hit enter to save it. Now go to the right notepad and select the 2nd sub title and copy it. Now select what ever is in the left notepad and press paste giving you only the new 2nd sub title. Now use file save as and change the 01 to 02 and save. Continue doing this till you have all your two line sub titles in text files sequential for easy use in SE 2.
    Now drag a Title Page.cg into your project and then open the control tree. This is where you normally type text for your titles. With the control tree edit text window open, go to your folder sub titles which should be in the same folder where the Title Page.cg laid. Double click on it to open reveal the project sub title folder and then double click on it to reveal all the text files you made via Notepad. Take st01.txt and drag it right onto your Control tree text edit window and you will be presented a dialog box asking you what you want to do. For now, just hit OK and you should now have this first sub title imported. Now change the font to the one you want all the sub titles to use and then size it to what you want all the sub titles to mimic. Now use the center and bottom alignment buttons to position the text. This bottom alignment of SE may not be the desired position so open the position in control tree (Text [Sub title text]) and change the Y till it is in the desired position (I find 440 in the Y to be a nice location). Do not touch the X value.
    So I'll call this basic text input into SE 2 for sub title or any title for that matter. If you want, you could create a preset for this in the tool shed as well as a preset in text styles tab for the size, color and font. You could then repeat this process for all the title pages you need for each sub title and then position and change the length on the time line for each sub title to match the dialog in the video clips.
    But if you know me by now, I like to consider myself a SE power user so lets crank this up.
    Leaving the first sub title with all the proper attributes you just assigned it (position, font type, color, center etc.), go back and drag the next sub title st02.tx into the same title page.cg that is being viewed in the control tree window like before. Again just hit OK and the 2nd sub title is now in the same title page. This time, it retained the font type and size of the first text which saves time and why you need to do the work on the first one only and after that all others imported into the title will format correctly. So now use the center alignment and then the bottom alignment (Please make sure the first one is aligned using the bottom button and not manually positioned as we need to insure all sub titles are exactly at the same Y position and the bottom button alignment makes quick work of this).
    Repeat this process till you fill the title with all your sub titles any they will be stacked up on each other. In the control tree, you can distinguish between each sub title easy as they are on a line per line in order of import which should match your naming order/sequence. So now comes the key frames. Expand the tree for the first Text [sub title] and enable the check box on the alpha and change the control tree tab view to spline. Making sure the title on the time line is selected, open selected clip properties or use F8. Change the mark in and mark out point to match the length of the video clip the sub titles will be placed under. Many people make the mistake of just dragging the length of the title to stretch it but that will not change the true length in time. As a side bar, do this with the spline window open and stretch the title to a new length and release the mouse button. notice the end time on the spline window does not change. All you have done is change the speed of the clip properties. This is revealed when you now open selected clip properties and mark end time stood the same but the speed has decreased. Not what we want if we want true key frames match true time. So back on topic, change the mark end time to the desired new time and press OK in selected clip properties to exit it. You will now notice the end time in the spline window reflects the new mark end time. Move the time line to the start of the title and change the alpha value to 0 and press the empty circle next to it to make it a solid white. This creates a key frame for this value at the very first frame of the length of the title clip. next advance the time line to the point you want this first sub title to appear. Now hit the left arrow key on your keyboard to go back one video frame and then press the circle next to alpha to create a keyframe. Now press the right arrow key to go back to the frame you want the sub title to appear and change the alpha value to 255. Now advance the time line to where you want the sub title to disappear and then use left arrow to go to the frame before and make a key frame (clicking on the circle to make it solid white) and then use right arrow key to move one frame forward back where you want it to disappear and change the value to 0.
    Now we have the first sub title key frame completed but before we move on, I want you to use the left mouse button to drag and select all the key frames except the very first one that started at zero for the alpha and then copy them. SO we are clear, you would copy the 2nd key frame which has a value of zero and then the next key frame which is one frame advance in time which is value 255 and the next key frame which is also 255 and the last key frame which is zero. Now close this Text [] line/first sub title and open the next one and enable the alpha to display in the spline window. Advance the time line to where you want this next sub title to appear on screen and then left arrow key to back up one frame. Right click in the spline window and choose Paste (At time bar) or CTRL+SHIFT+V. This should paste the four key frames that make the alpha go from zero at first key frame to full, 255 and the very next key frame and then hold for a duration and then back to zero. So now use right mouse to drag and select the two last key frame. Now holding the shift key down, slide the key frame to make this next sub title disappear at the right pint in the time line. Now close it and open the next sub title and preform the same steps. Continue until you have all the sub titles appear and disappear at all the right times.
    Last because like I said, I like to be organized, go to the section at the bottom of the time line and back space over Title Page.cg and rename it sub titles. Then drag it into the folder that has all the text files. This will remove it form the time line/project so just drag it back on the time line or just press undo CTRL+z and it will go right back into the time line/project but you now have the whole sub title section saved in the proper folder just in case.

    I normally would have just did a quick video tutorial to show you this and I still may later in the week but can't right now.

    Take care,
    Jose Burgos
    NewTek Certified Trainer
    NewTek Certified on all TriCaster's
    NewTek Training & Certification Testing
    www.burgosfx.com
    FaceBook
    Twitter @NYTriCaster

  3. #18
    Registered User
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Caribbean
    Posts
    473
    Jose,

    I'm sorry to put you through writing all that, but it tells me what I am already having to do. I am trying to get away from all the constant copy-pastes that I am having to do. Understand, I am doing a LOT of subtitles right now.

    But Kris from KLTV just hit the nail on the head. Thanks Kris, this is what I need. Looks like I have to upgrade to VT [4] to do this though.

    I never explored toaster scripts, looks like a whole chapter of my life got skimmed through there.

    By the way, the other idea that I really liked was from John Mahoney,

    He gave me another idea which was to write a VB program to edit my Photoshop file that I am currently using and process numerous iterations of it sequentially, each with the dirfferent text lines. Then, I can use a photoshop batch automate function to convert 200 PSD files to targas while I have a cup of coffee.

    Then, group import onto the timeline, and bang.

    The really really hot thing about this with SpeedEDIT is that I can turn the whole batch of subtitle overlays into one subproject, stretch it to the length of the interview, and they are close to in the right place to begin with. Then...(ha Haaa!) play the file and drag the border between each pair of subtitles to the right spot WHILE IT'S PLAYING and then review it. With a fast enough machine, like I have, you can do the whole timing customization in one or 2 playthroughs.

    I could do it with CUT TO MARKERS but you have to see the words on the screen which you can't easily do with this.

    Thanks guys, I think I'll be all right now.

    You've all been supremely helpful - Man IS basically good.
    Last edited by Mutley Eugenius; 03-30-2010 at 01:50 PM.

  4. #19
    Registered User
    Join Date
    May 2004
    Location
    Vancouver, WA
    Posts
    1,153
    Quote Originally Posted by Mutley Eugenius View Post
    Looks like I have to upgrade to VT [4] to do this though.
    Maybe, maybe not. I think it would work back in the VT[3] days as well, at least part of it. I don't see anything obvious in the script that I don't remember being in the original VT[3] ToasterScript stuff. I'd try it and see if you get any ToasterScript errors when you attempt it. It shouldn't hurt anything.

    Kris

  5. #20
    Registered User
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Caribbean
    Posts
    473

    So close but yet so far...

    Kris, thanks a lot, this function is exactly what I'm looking for, and Dude, I'm SOOO Close. But VT[3] cannot use VT[4] toasterscripts. I get errors on running.

    So I have to get a hold of Aussie (NewTek Script Programmer) & ask him how to modify the script to run in VT[3] if poss.

  6. #21
    Grizzled Veteran jcupp's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Bloomington, IN
    Posts
    1,365

    Unhappy

    Aussie no longer works at NewTek. Try John Perkins.
    -Jeff


    My TriCaster Blog
    TriCaster Tally Lights

    Gear Used: TC 855, TC 40, 3Play 4800, TC8000

  7. #22
    Guys.

    I have a plugins for AURA-VT (ie. Video Paint on VT5) that can import text file and convert text into aura frames. you can use AURA as a caption (subtitle) system and key the AURA screen directly into VT program out by using DSK.

    Click image for larger version. 

Name:	aura001.jpg 
Views:	223 
Size:	573.0 KB 
ID:	83891
    This is the CCS, Aura plugin on demo. You can see the interface here. You can select a text file, setting Aura with font attributes you want, and you are ready to key subtitle to live video with VT.

    Click image for larger version. 

Name:	aura002.jpg 
Views:	182 
Size:	140.9 KB 
ID:	83892
    This is the UI details. You can control which line to output, line positions, alignment, vertival or horizantal display,....

    Click image for larger version. 

Name:	aura003.jpg 
Views:	186 
Size:	136.8 KB 
ID:	83893
    On Aura, you can choose to just see the subtitle with color background, or with live video on background. That is importantant when use it on live.

    Click image for larger version. 

Name:	aura004.jpg 
Views:	171 
Size:	374.8 KB 
ID:	83894
    On VT switcher, choose AURA as DSK source and you are ready to have subtitle on live video.

    Click image for larger version. 

Name:	aura005.jpg 
Views:	185 
Size:	418.0 KB 
ID:	83895
    Or, you can convert/render AURA frames into sequence image files. You can import those sequence files into SpeedEDIT and overlay them with you video clips (best with tool shed "cut to music" feature).

    The demo screen still using my original sample Chinese text file and still showing "Video Toaster [2]" on screen. It is a history evidence.

    I wrote this plugin few years ago (at the time of VT[2]) for local Taiwan video studio. In Taiwan, we need to put subtitle on most video program according to the video program regulation.

    This plugins still works on VT5 since it was wrote for AURA. Aura did not updated too much since VT[2]. Of cause you need to learn some basic operations of AURA before using it.

    The only issue for you guys to use this plugis is it's UI was written with Chinese. Sorry, I lost the source code so I might be unable to modify it into English. However, the UI is simple. Only few Chinese over there.

    Contact me if you are interested in this Aura plugin. Use my email or skype (animlab).
    =============
    Chen Pan
    AnimLab, Taiwan
    http://www.animlab.com
    animlab at ms1 dot hinet dot net
    =============

  8. #23
    Always Learning
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    88

    multiple lines of ASCII Text import into SE CG

    Quote Originally Posted by SBowie View Post
    Seriously, this is already native to SE. You just drag in ASCII text file onto the canvas and choose how many lines to read before creating the next new page - done. VT[3]'s version of VT-Edit is just too long ago to recall for sure whether it was there or not (I think it was).

    BTW, if loading your text file into Notepad messed it up, the original probably wasn't actually a text file (.text) - maybe a .doc?
    Hi Steve, Great new products as usual!
    Had a user ask about this old post. He was puzzled as to whether you were speaking about SE in Vt or standalone SE.
    I checked out SE v1.5 and it has the import feature , but not the number of lines to a page break.
    If this feature is in SE2 standalone, than we get another reason to upgrade.
    Thanks again to all of the great people and products at Newtek.
    Ken Weaver
    vid2u@aol.com
    Ken Weaver
    vid2u@aol.com

 

 
Page 2 of 2 FirstFirst 12

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
All times are GMT -6. The time now is 01:52 AM.
Powered by vBulletin® Version 4.2.0
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Copyright 2000-2012, NewTek
vBulletin Skin By: PurevB.com